Tips til forebyggelse af tandlægeskræk


Tandlægerne i Danmark går igennem en lang og grundig uddannelse. De er udlært i de nyeste teknikker, er meget professionelle og vil gerne hjælpe dig af med dine tandproblemer og smerter. Alligevel lider flere danskere af tandlægeskræk. Munden, tandkødet og tænderne er generelt et følsomt område for mennesket. Derfor kan det være meget grænseoverskridende og ubehageligt at tænke på, at en person skal stikke tandlægeinstrumenter derind. Tandlægeskræk bør dog ikke afholde dig fra at tage til tandlægen.

Forskellige grunde til tandlægeskræk

Mange mennesker lider af tandlægeskræk, og det er en fobi, der kan opstå på forskellige måder. Måske har du haft en traumatisk oplevelse med tandlægen som lille, da det godt kan være en voldsom oplevelse for et barn at tage til tandlægen. Måske du har en fobi for nåle eller andre spidse instrumenter, der bruges ved tandlægen. Nogle er endda også bange for, at tandlægen vil skælde dem ud, hvis tænderne ikke ser vedligeholdte ud.

Symptomerne på tandlægeskræk kan være svedige håndflader, hjertebanken, svimmelhed eller kvalme. Angsten afholder tit folk fra at gå til de regelmæssige tandlægetjek, hvilket er rigtig skidt. Opdager man ikke tandproblemer og -sygdomme i tide, kan de udvikle sig og blive meget værre, end de havde behøvet. Så er der måske behov for et større indgreb ved et problem som nemt kunne være undgået med en hurtig løsning.

Dette kan du gøre

Du skal ikke være flov over, at du har tandlægeskræk. Der er intet pinligt i det, og tandlægen har med garanti mødt flere, der har det ligesom dig. Først og fremmest bør du finde en tandlægeklinik, som du føler dig tryg ved. Der er god mulighed for at finde en tandlæge på Østerbro, hvor rammerne er trygge og behagelige. Få dig en tandlæge med mange år i faget og bred erfaring. Det er vigtigt, at du fortæller tandlægen om din frygt. Sådan kan han eller hun bedst tage hånd om din situation.

Stil gerne spørgsmål til behandlingen, så du er helt sikker på forløbet. Evt. kan du aftale et signal med din tandlæge, så du kan signalere, hvis du har brug for en pause eller hvis noget er ubehageligt. Du kan også tage en ven eller et familiemedlem med ind, så de kan snakke til dig og holde dig i hånden. Så længe du er åben omkring din tandlægeskræk, og siger fra når det gør ondt, vil tandlægen meget gerne hjælpe dig.

 

Er tandblegning farligt?
Nedprioriter aldrig de regelmæssige tandeftersyn

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *