Plastfyldninger


Herhjemme er der en del regulering som begrænser de materialer man kan bruge til at lave fyldninger med. Plastfyldninger kan næsten ikke ses efter behandlingen, og nogle af de andre fordele er, at de er meget holdbare, en smule fleksible, og kræver langt mindre udboring for at være effektive. Her er en kort gennemgang af, hvordan en behandling med plastfyldning som regel udføres.

Diagnosticering

Du kan måske mærke hvor du har et hul, måske kan du ikke. Tandlægen kan ofte se på tænderne om der er hul i dem, ved at kigge efter brune pletter. Alternativt kan der tages røntgenbilleder, hvorpå tandlægen får et overblik over eventuelle problemer i munden. Herefter taler tandlægen med dig om de ting, der skal laves og lægger en plan, hvis der er mere end ét hul, der skal ordnes.

Smertestillende

Når behandlingen skal i gang, lægges der først lokalbedøvelse i området omkring tanden. For de fleste er stikket et nødvendigt onde, og selvom det godt kan mærkes, at man bliver bedøvet, er det langt mere behageligt end at få foretaget resten af behandlingen uden bedøvelse. Efter ca. 10 min. vil området være helt bedøvet, og behandlingen kan gå i gang.

sundetænder

Boring

Et hul i en tand er en lidt misvisende måde at tale om et carriesangreb på. I virkeligheden er der ikke som sådan “hul” i tanden, det er snarere en nedbrydning der sker. Hullet består i en blød masse, som skal fjernes inden fyldningen bliver lagt. Det er her plastfyldninger er en rigtig god løsning. Da de klistrer godt til tanden, behøver tandlægen ikke bore lige så meget af tanden væk, for at få fyldningen til at sidde fast, som hvis der eksempelvis blev fyldt med amalgam.

Fyldning

Når tanden er gjort klar, fyldes den med en lille smule plast, som herefter belyses med et særligt lys, der får plastikken til at blive hård. Herefter pudser tandlægen på fyldningen, således at den kommer til at føles som en hel normal tand. Det er vigtigt at fyldningen ikke er for høj, så patienten efterfølgende kan bruge tanden normalt.

Der er en del ting, som kan gøre denne proces mere behagelig for patienten. Hvis du ved du skal have ordnet huller, så find en god tandlæge i Århus, eller hvor du bor, og husk at stille så mange spørgsmål du har behov for. Hvis du er heldig, kan du finde en tandlæge i Århus som giver studierabat.

 

Tandlægerne Frederiksberg
Frederiksgade 67
8000 Aarhus C
Tlf: 86121145

Hold bisserne raske og flotte
Hvad er en rodbehandling?

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *