Giv dine børn sunde tandvaner


Dine børns tænder er lige så udsat som dine. Selv inden de har tabt mælketænderne, er der mange gode grunde til at børste og passe på de tænder, de har. Bakterieangreb kan i slemme tilfælde komme ud i blodbanen, hvor de kan gøre rigtig skade. Her er nogle tips til, hvordan man passer på sine børns tænder og lærer dem selv at børste tænder på sigt.

Under 12 år

Små børn kan ikke selv børste tænder. Få fat i en børnetandbørste og find ud af med dit barn, om denne foretrækker hurtig, men lidt hårdere børstning, eller blid børstning, som så tager lidt længere tid. Tænk på det, som skulle du hive et plaster af. Det kommer til at gøre ondt, men hvad vil du helst: Lidt smerte i lang tid, eller meget smerte i kort tid. I sårheling har man fundet ud af, at den langsommelige metode efterlader det mindste traume.

børn og tandpleje

Over 12 år

Omkring 12 års alderen er det tidligste, man anbefaler, at børn selv begynder at børste tænder. Det er vigtigt, at du ikke overlader tandbørstningen før du er sikker på, at barnet forstår hvorfor tænderne skal børstes, og ved hvordan dette bedst gøres. I denne alder ønsker de fleste børn større selvstændighed. Derfor kan det svære svært at tvinge dem til at børste tænder, da dette får dem til at have endnu mindre lyst til at børste dem. I stedet for blot at tvinge barnet til at børste, så prøv at overtale dem. Fortæl dem om nogle af de behandlinger, de skal have foretaget hos tandlægen, hvis de ikke gør det. Bor du på Sjælland kan du eventuelt finde en venlig tandlæge i Roskilde, dvs. ikke skoletandlægen, og booke en tid. Få denne til at gå dit barns tænder efter og til at forklare om god tandhygiejne. Har du selv problemer med tænderne, kan dette ligeledes være noget, du kan forklare dit barn om. Andre gode argumenter er udseendet af tænderne samt dårlig ånde.

Skulle alting fejle, og barnet nægter selv at børste sine tænder grundigt, så kan man også gå på nettet og finde billeder af forskellige tilstande i munden. Dette bør være sidste udvej, da der jo ikke er tale om, at du skal skræmme dem fra vid og sans. Her kan det også være praktisk at få tandlægen i Roskilde til at forklare om paradentosebehandling og lignende for dem.

Tandlægerne Uldal
Algade 10
4000 Roskilde
Telefon: 46 35 05 55

Ondt i tanden
Giv dine tænder den bedste pleje

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *