Tandproblemer hos de ældre


Ligegyldigt hvilken alder man har, er det vigtigt at vedligeholde en sund mundhygiejne. Dette gøres bedst ved regelmæssigt at besøge sin lokale tandlæge. Selvom folk i alle aldersgrupper kan få tandproblemer, er der dog flere grunde til, at vedligeholdelse af tandsættet især er vigtigt for ældre mennesker. Dette skyldes, at ældre mennesker har langt større risiko for at blive ramt af tandproblemer, fordi de kan være hæmmet både fysisk og psykisk. I denne artikel vil vi, i samarbejde med de anerkendte tandlæger fra Tandlægeselskabet Karen Juel Nissen ApS, gennemgå de tre mest hyppige tandproblemer, som ældre typisk rammes af.

Huller i tænderne
Selvom huller i tænderne oftest er noget, man forbinder med børn, så vil de fleste tandlæger kunne skriver under på, at dette er et ganske almindeligt tandproblem, som alle mennesker, uanset alder, kan opleve. Dog vil folk på omkring 65 år og ældre, opleve at problemer forværres, og at det bliver vanskeligere og vanskeligere at undgå huller i tænderne. Årsagen til at risikoen for huller i tænderne stiger i takt med alderen er, at ældre mennesker ifølge statistikkerne stopper med at besøge tandlægen lige så ofte som tidligere. Mange ældre mennesker begrunder dette med, at efter de er gået på pension, er det for dyrt at besøge tandlægen. Dette behøver dog langt fra at være sandt. Overalt i landet er det muligt at finde tandlæger med rimelige priser. Eksempelvis er Tandlægeselskabet Karen Juel Nissen ApS både en meget populær samt billig tandlæge i Odense. Derudover er det yderligere vigtigt, at huske på, at regelmæssige tandlægebesøg er en investering, som på længere sigt kan betyde, at du sparer penge. På den måde kan tandlægen nemlig nå at opdage og behandle tandproblemerne, inden de bliver alvorlige, og du slipper derfor for at betale mange penge for smertefulde behandlinger.

tandlægebehandling - paradentose

Mundtørhed
Mange ældre mennesker lider af mundtørhed, som også er kendt som xerostomi. Spyt spiller en meget vigtig rolle i forhold til at forebyggelse huller i tænderne. Uheldigvis tager mange ældre mennesker en række medikamenter, som reducerer spytproduktionen. Det kan eksempelvis være smertestillende piller, medicin for blodtrykket, antihistaminer samt en lang række andre. De fleste tandlæger vil derfor anbefale ældre mennesker at skære ned på indtaget alkohol og koffein og i stedet sørge for at drikke en masse vand, som netop kan bekæmpe problemet angående mundtørhed.


Tandkødssygdomme

Tandkødssygdomme såsom paradentose er efterhånden så udbredt blandt den danske befolkning, at man kan kalde det for en folkesygdom. Også hvad angår tandkødssygdomme er ældre mennesker desværre den del af befolkningen, som er hårdest ramt. Udvikling af eksempelvis paradentose kan både skyldes en dårlig mundhygiejne samt genetik.

Som ovenstående tydeligt viser, er det således særdeles vigtigt at ældre mennesker regelmæssigt får deres tænder tjekket og behandlet hos en professionel tandlæge. Rent faktisk kan det, som ældre, være en god idé at besøge sin tandlæge oftere for på den måde proaktivt at imødekomme alvorlige tandproblemer.

Tandlægeselskabet Karen Juel Nissen ApS
Skt. Anne Plads 2, 2
5000 Odense C
Tlf.: 66128695

Vedligeholdelse af mundhygiejne
Har du paradentose?

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *