Ondt i tanden


Der kan være forskellige årsager til, hvorfor du har ondt i en tand – eller døjer med tandpine, som det også hedder i daglig tale. Tandpine kan opstå på de mest uventede tidspunkter, og du har sikkert også prøvet at slippe af med tandpinen på utallige måder uden held.

Et af de første ting du kan og bør gøre, er at finde årsagen til din tands tilstand. Og det kan du kun gøre ved at besøge tandlægen. Heldigvis er der mange kvalificerede tandlæger at vælge imellem. Så uanset om du benytter dig af en tandlæge i Bagsværd, i indre by, eller i dit nærområde, kan de igangsætte den rette behandling og forebyggelse mod tandpiner i fremtiden.

tandpine

Hvad er tandpine?

Tandpine føles som en skarp og pludselig smerte i tanden eller tandkødet og opstår ofte på grund af problemer i mundhulen. Det kan for eksempel skyldes en revnet tand, udsatte rødder, huller i tænderne eller tandkødssygdomme. Tandpine kan også opstå, når tandemaljen forringes og dermed gør dentinen mere sårbar. Med andre ord kan du få tandpine, når det yderste lag af din tand forringes og når dentinen (det der sidder under emaljen og beskytter tandens inderste væv) blotlægges.

Når dentinen blotlægges stiger tandfølsomheden også. Og det kan føles som en skarp og pludselig smerte, når du eksempelvis spiser eller tygger sammen. Smerterne ved tandpine er især alvorlige, når tandoverfladen udsættes for varme eller kolde drikke – hvorfor du kun kan få bugt med dette tandproblem ved at besøge tandlægen.

Du kan også få ondt i tanden som resultat af en gennemført tandbehandling. Eksempelvis kan fyldninger eller fastsættelse af tandkroner gøres til perfektion, men hvis det ikke udføres korrekt fra start, kan tandpine opstå efterfølgende. I det tilfælde kan du ikke gøre så meget andet end at være nødt til at vende tilbage til din tandklinik og bede dem om at løse problemet.

Hvordan behandler man tandpine?

Der er mange forskellige behandlingsformer at vælge imellem med henblik på at behandle tandpine, men det afhænger også af det underliggende tandproblem. Hvis din tandpine eksempelvis er resultatet af caries, kan problemet eventuelt løses med en plastfyldning. Men hvis hullet i tanden er større eller mere problematisk end hidtil antaget, kan en tandkrone også være løsningen. Uanset hvad, er der mange behandlingsmuligheder, og der findes stort set altid en dygtig tandlæge i Lyngby eller i dit område, der har de rette kompetencer til at hjælpe dig.

Tandklinikken Sorgenfrigårdsvej i Kgs. Lyngby 
Sorgenfrigårdsvej 78
2800 Kongens Lyngby
Tlf: 45 87 48 50

Hvad er tandkirurgi egentlig?
Giv dine børn sunde tandvaner

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *