Har du paradentose?


Har du tilstrækkelig viden om paradentose og andre tandkødssygdomme? Rigtig mange mennesker rammes i løbet af deres liv af paradentose. Paradentose er en meget ubehagelig tandkødssygdom, som i værste tilfælde kan medføre, at dine tænder bliver løse og falder ud. Til trods for at mange oplever sygdommen på egen krop, er der desværre stadig mange, som ikke har særlig meget viden om sygdommen, hvis de da overhovedet har hørt om paradentose før. Ifølge Rosenklinikken, som er en førende tandlæge ved Nørreport, er dette et stort problem. Det skyldes, at folk der har viden om sygdommen oftest opdager, at ikke alt er som det skal være langt hurtigere. Det betyder altså, at de søger behandling før sygdommen løber løbsk, hvilket gør det langt lettere for tandlægen at behandle paradentose.

I denne artikel vil vi, i samarbejde med Rosenklinikken, beskrive, hvordan man kan forebygges samt behandle paradentose. Er du derfor bange for, at du er ramt at sygdommen, eller ønsker du at være i stand til at genkende symptomerne for herved at søge behandling hurtigere, bør du fortsætte med at læse.

Har man paradentose, har man betændelse i tandkødet, som kan sprede sig helt ned til benet. Den mest almindelige årsag til sygdommen er dårlig mundhygiejne, samt at man børster tænder på en forkert måde. Det betyder heldigvis, at der er rigtig meget, man selv kan gøre som forebyggelse. I sjældne tilfælde kan sygdommen dog også være arveligt betinget.

 

paradentose - rosenklinikken

 

 

Hvad er de mest almindelig symptomer?

Det aller første tegn på paradentose er ømt og rødt tandkød, som bløder. Efter noget tid vil du opleve, at tandlommer bliver synlige. Dette skyldes, at tandkødet trækker sig tilbage og bliver hævet. Det værste er dog, at alt dette medfører, at ens tænder bliver løse. Oplever du en eller flere af disse symptomer, er det meget vigtigt, at du søger tandlægehjælp med det samme. At vente vil kun medføre at symptomerne forværres, og i værste tilfælde vil dine tænder falde ud.

Det er naturligvis vigtigt at vælge en tandlæge med stor erfaring inden for paradentosebehandling. Dog er der mange paradentosepatienter, som lider af tandlægeskræk, hvorfor de ikke har fået plejet deres tænder hos tandlægen regelmæssigt. Dette kan netop være årsagen til, at de ikke har haft en tilstrækkelig god mundhygiejne, som har forårsaget deres paradentose.

For folk med paradentose, som lider af tandlægeskræk, kan det være en nødvendighed at finde en tandlægen, som ikke kun har erfaring inden for paradontosebehandling, men som også er specialiseret inden for behandling af patienter med tandlægeskræk. Søg eventuelt på nettet efter tandlæger, der ligger i dit område, og som har erfaring med tandlægeskræk. Bor du fx i København, kan du eksempelvis søge efter “Tandlægeskræk i København – paradentosebehandling”. På den måde vil du få en masse forskellige valgmuligheder, og du kan så vælge den tandlæge, som passer dig bedst. Det kan være, at prisen er en afgørende faktor for dit valg af tandlæge.

 

Hvordan behandles paradentose?

Hvis inflationen ikke er alvorlig, vil en stor del af din behandling indebære, at tandlægen rådgiver dig om, hvordan du skal børste tænder, og om hvordan du vedligeholder en sund mundhygiejne. Det er desuden sjældent nok at børste tænder – din tandlægen vil formegentlig fortælle dig, at det også er nødvendigt, at du bruger tandtråd efter hvert måltid.

Er inflationen udbredt, kan det være nødvendigt for tandlægen at rense steder under tandkødet, hvor betændelsen er slem. Tandlægen har specielle instrumenter, som er fremstillet til lige netop dette formål. Derudover har den moderne tandlægeteknologi også udviklet sig til, at tandlæger kan bruge laser til at rense tænder samt områder under tandkødet.

Efter tandlægen har renset dine tænder og dit tandkød, vil han typisk ordinere nogle antibiotika, som kan slå bakterierne i din mund ihjel.

 

Efter at have læst denne artikel er der særlig to vigtige pointer, vi håber du tager med videre:

  1. Sørg altid for at holde en ordentlig mundhygiejne.
  2. Besøg din tandlæge regelmæssigt.

Overholder du disse to punkter, vil risikoen for, at du udvikler paradentose, minimeres.

 

Rosenklinikken
Rosenborggade 2, 2. tv
1130 København K
Tlf.: 33 14 31 88

Tandproblemer hos de ældre
Værd at vide om kosmetisk tandpleje

Leave a Reply

Your email address will not be published / Required fields are marked *